LIČKA KISELA JUHA OD JANJETINE (Predjelo)

Specijalitet Ličke kuhinje

Sastojci:

za 4 osobe:
50 dag janjetine
10 dag mrkve
1 korijen celera
1 vezica peršina
1 lovorov list
2 žumanjka
sol i papar
1 korijen peršina
1 koraba
3 režnja češnjaka
5 dag kelja
5 dag riže
1 limun
2 dl kiselog vrhnja

Upute za pripremanje:

Meso narezati na kockice, preliti vodom i staviti na vatru. Kad juha prokuha odstraniti pjenu. Mrkvu, celer, korabu i peršin narezati na tanke režnjeve i staviti u lonac s mesom. Dodati lovor, prepolovljeni luk, režnjeve češnjaka,sol i papar. Kelj u međuvremenu narezati na tanke rezance i skuhati u slanoj vodi. Rižu također posebno skuhati u slanoj vodi. Kad je meso mekano, juhu procijediti, odstraniti luk, češnjak i lovor. Posebno izmiješati žumanjke, vrhnje i limunov sok te postupno ulijevati u juhu, uz stalno miješanje. Meso, povrće i rižu staviti u zdjelu za juhu, preliti juhom i poslužiti.