KULEN (Predjelo)

Specijalitet Slavonske kuhinje

Sastojci:

1,5 svinjskog mesa
5 dag češnjaka
1 dag krupno mljevena papra
2,5 dag soli
2 dag ljute crvene paprike
2 dag slatke crvene paprike
1 svinjsko slijepo crijevo

Upute za pripremanje:

Svinjsko meso (vratina ili plećka) narezati na sitne kockice, posipati mljevenom ljutom i slatkom crvenom paprikom, posoliti i popapriti. Dodati sitno isjeckani češnjak i dobro izmiješati. Mesom nadjenuti crijevo koje je prethodno držano u vodi. Paziti da ne ostane zračnih mjehurića. Nadjeveno crijevo povezati koncem i staviti sušiti na dim.
Kulen je tipični slavonski specijalitet s dugom tradicijom pripremanja. Danas postoji svetkovina kulena na kojoj se biraju najbolje pripremljeni kuleni individualnih proizvođača. Mnogi od njih čuvaju tajnu vlastitog načina pripreme.