Gastronaut Plavi tanjur
restoranireceptipićaGastronaut klubzanimljivosti



 
Glasovanje za omiljeni restoran
recepti

Upitnik za goste restorana

Reklamirajte se na www.gastronaut.hr

Kotanyi

 

izrezi

GASTRONAUT preporucuje

Orehnjača (desert),
Specijalitet slavonske kuhinje


Orehnjača Sastojci:
Tijesto:
500 g brašna
1 kockicu di–go svježeg kvasca od 40 g
1,5 dl mlijeka
100 g šećera
60 g šećera
1 jaje
pola limuna
1 žumanjak
limunova korica
100 g maslaca
1 žumanjak za premazivanje orehnjače

Nadjev:
500 g oraha
200 g šećera
2 dl mlijeka
pola limuna
100 g grožđica
0,5 dl ruma
limunova korica


Opis:
Kvasac razmutiti s malo brašna i šećera u 1 dl mlakog mlijeka. Ostaviti da se digne. Prosijati brašno, dodati uzdignuti kvasac, doliti preostalo mlako mlijeko, šećer, malo soli, žumanjke, rastopljeni maslac i nastruganu limunovu koricu. Tijesto zamijesiti i tući drvenom žlicom sve dok se ne počne odvajati od žlice. Ostaviti ga da se diže oko pola sata. U međuvremenu pripremiti nadjev. Mljevene orahe ukuhati u kipuće mlijeko, dodati šećer, naribanu limunovu koricu, rum i po želji grožđice. Ostaviti da se ohladi. Tijesto lagano premijesiti i razvaljati u jedan list prema duljini tepsije te ga zatim namazati nadjevom od oraha. Orehnjaču saviti s obje strane do sredine i staviti u tepsiju. Tepsiju prije stavljanja orehnjače namazati margarinom i pobrašniti. Ostaviti na toplom da se diže još otprilike 45 minuta, odnosno dok ne ispuni tepsiju. Prije stavljanja u pećnicu, orehnjaču premazati žumanjkom. Peći otprilike sat vremena na 180°C.

Isprintajte receptPošaljite recept prijatelju