PAZINSKO BLAGO (Međujelo)

Specijalitet Kreativne kuhinje

Sastojci:

200 g palente
30 g maslaca
100 g dimljenog purećegi filea, Puris
60 g "rama culiner"
sol
istarski mousse:
360 g dimljenog purećeg batka
4 kom kuhanih žumanjaka
60 g kajmaka
30 g tartufa sa crnim maslinama
40 ml maslinova ulje sa okusom crnih maslina
25 g crnih tartufa
40 g maslaca
sol
dekoracija:
vlasac
crni tartufi

Upute za pripremanje:

Zakuhati 1,8 l vode, usipati palentu i miješati dok se kuha na laganoj vatri. Kad je kuhana, dodati sitno nasjeckani pureći file i začiniti po ukusu. Izliti u pleh i ostaviti da se ohladi.
Iz purećeg dimljenog batka izvaditi kost. Sve sastojke za mousse staviti u mikser i miksati dok na nastane glatka smjesa. Začiniti po ukusu.
Palentu oblikovati kalupima u obliku suze i kratko popržiti na rami culiner s obje strane na zlatnu boju.
U sredinu tanjura staviti mousse a okolo palentu. Ukrasiti vlascem i naribanim crnim tartufima.
Izvor: Vlesajamaski kup kuhara 2005.