LO STOCCAFISSO ALL’ANCONITANA (Glavno jelo)

Specijalitet Talijanske kuhinje

Sastojci:

(za 5 osoba)
1 kg bakalara (vrsta “pauk”) dobro namočenog i s malo loja
800 g rajčice ocijeđene, očišćene od kore i sjemenki (neki misle da je bolje koristiti 2 do 3 žličice koncetzrata od rajčice otopljene u kipućoj vodi)
1,5 l maslinovog ulja (ili po omjeru 1:1 bakalara i ulja)
2 srednja crvena lu
2 celera (samo bijeli d
2 mrk
2 češnja češnja
2 slane ribe (inću
500 g krumpira
mljeveni papar

Upute za pripremanje:

Izrežite bakalar na komadiće širine 4 prsta (4x4), ne manje i osušite ga. Stavite ulje u jedan plitki lonac i zažutite kapulu, zatim dodajte nasjeckani celer, mrkvu, češnjak, peršin, mažuran. Neki stave i čašicu bijelog vina te ga puste da ishlapi. Zatim dodajte isjeckanu rajčicu i zgnječenu slanu ribu. Pustite da kuha 20 min. U posudu (željeznu ili od pečene gline) otpornu na vatru, široku toliko da bakalar pokrije dno u jednom sloju, stavite na dno trsku ili dašćice kako se riba ne bi uhvatila (nisu neophodne ako ne štedite ulje); posložite komade bakalara tako da vanjska strana ribe gleda prema gore, pokrite sa sokom od rajčice, pospite paprom i zalijte maslinovim uljem. Vatra sa štednjaka mora biti ravnomjerno raspoređena na cijelom dnu posude i srednje jačine (može se kuhati i na peći za drva). Kuhati 30 do 40 min. u pokrivenoj posudi bez miješanja, ali tu i tamo protresite. Na kraju dodajte krumpir izrezan na kocke i nastavite kuhati na laganoj vatri dok krumpir ne bude gotov. Neki dovršavaju kuhanje u pećnici na 180° cca 1 sat. Prije nego poslužite, pustite da odstoji pola sata.