PLANINSKI RIŽOT (Predjelo)

Specijalitet Goranske kuhinje

Sastojci:

200 g medenjača
200 g riže
2 suhe kobasice
1 režanj češnjaka
2-3 zrele rajčice
peršin
suho bijelo vino
juha od povrća
ribani Parmezan
50 g maslaca
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Gljive očistite i operite. Češnjak usitnite i popirjajte ga na 4-5 žlica ulja, dodajte kobasicu narezanu na kriškice i medenjače.
Podlijte s pola čaše bijelog vina i ostavite da ishlapi. Smanjite vatru i dodajte rajčice izrezane na komadiće i kuhajte još 4-5 minuta, povremeno miješajući.
Dodajte rižu, posolite, popaprite i pustite da se kuha na laganoj vatri, povremeno podlijevajući toplom juhom, kada riža upije svu tekućinu.
Prije posluživanja, maknite s vatre, dodajte maslac i šaku naribanog parmezana i promiješajte. Pospite narezanim peršinom i poslužite.