KRUMPIR ORAJ (Prilog)

Specijalitet Kvarnerske kuhinje

Sastojci:

krumpir Lipovac
masline crne
male rajčice
bijelo vino
temeljac od povrća
maslinovo ulje
začini:
lovorov list
ružmarin
majčina dušica
luk vlasac
sol
papar

Upute za pripremanje:

Ovo je staro težačko jelo lovranskog zaleđa, koje se blagovalo u dane posta i nedostatka mesnog jela, ali ga možete poslužiti i kao prilog pečenoj mladoj piletini.
Krumpire oguliti, oprati, narezati na veće kriške. Staviti ih u posudu za pečenje i pomiješati sa začinima, podliti maslinovim uljem, suhim bijelim vinom, te malo temeljca od povrća. Odgorčene marinirane masline posuti po krumpirima i peći na 180 °C 35 minuta. Pred kraj dodati male rajčice i peći još nekoliko minuta.
Poslužiti krumpir vruć, ukrašen sa začinskim biljkama korištenim u pripremi jela.
Jelo je kreirao Željko Neven Bremec, Villa Astra, Lovran za Velesajamski kup kuhara 2003.