MARINADA OD MIJEŠANE RIBE (Glavno jelo)

Specijalitet Primorske kuhinje

Sastojci:

(za 6 osoba)
12 kom miješane ribe
0,50 kg luka
6 režnja češnjaka
1 vezica peršina
grančica ružmarina
lovorov list
1 dl domaćeg maslinovog ulja
2 dl običnog ulja
2 dl octa
limun, brašno, sol, papar
vode ili juhe po želji

Upute za pripremanje:

Ribu očistimo, operemo (ako je moguće u morskoj vodi) i dobro ocijedimo. Malo je pobrašnimo i na plitkom, ugrijanom ulju rumeno ispržimo. Isprženu ribu posložimo u odgovarajuću plitku posudu. Na ostatku ulja pirjamo na rezance izrezani luk, dodamo sitno isjeckani češnjak, peršin, kolutiće limuna, ružmarin, lovor, ocat, po potrebi juhe ili vode. Posolimo, popaprimo i dobro prokuhamo. Ribu prelijemo vrućim umakom. Marinadu ohladimo i drugi dan poslužimo.
Recept je predstavljen na manifestaciji "Zaboravljeni okuci naših starih" i obljavljen u istoimenoj knjizi.